Translate

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Λάμπες

Στη συγκεκριμένη ανάρτηση θα σας δώσω μια λίστα από λάμπες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα εκτροφείο μας


OSRAM

Lumilux De Luxe Daylight L36W/12-954
Lumen: 2300 Φωτεινή ροή
CRI: >90
Θερμοκρασία χρώματος: 5400 Κelvin

PHILIPS

TL-D 90 Graphica Pro 36W/950
Lumen: 2300
CRI: >98
Θερμοκρασία χρώματος: 5300 K
TL-D 90 De Luxe Pro 36W/950
Lumen: 2800
CRI: >90
Θερμοκρασία χρώματος: 5300 K

SYLVANIA

Octron FO32/950/48in
Lumen: 1800
CRI: 90
Θερμοκρασία χρώματος: 5000 K

GENERAL ELECTRIC

F34C50/RS/WM/ECO
Lumen: 2000
CRI: 90
Θερμοκρασία χρώματος: 5000 K
F40C50/ECO
Lumen: 2250
CRI: 90
Θερμοκρασία χρώματος: 5000 Κ
F40C50/ECO/CVG
Lumen: 2180
CRI: 90
Θερμοκρασία χρώματος: 5000 Κ
6-09-2006

Oι παραπάνω λάμπες χρησιμοποιούνται στα ενυδρεία . Δε πιστεύω ότι αυτές οι λάμπες δεν είναι ιδανικές για τα εκτροφέια μας οφείλω όμως να συγκεντρώσω ότι απαιτείται για από θέμα πληροφορίες που αφορούν τον φωτισμό ώστε όλοι μας να έχουμε μια γενική και μια ολοκληρωμένη εικόνα σε ότι αφορά τον φωτισμό ενός εκτροφείου.

 Στα πτηνά χρειαζόμαστε λάμπες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν στην κηπουρική ,θερμοκήπια .

http://www.lamptech.co.uk/Documents/FL%20Colours.htm

Και αυτό γιατί οι λάμπες των ενυδρείων είναι φτιαγμένες  έτσι ώστε το φωτισμός να διαχέεται διαμέσου του νερού.
Οι ιδανικότερες λάμπες για ένα εκτροφέιο είναι της Arcadia 

Εναλλακτικά μπορουν να χρησιμοποιηθούν και αυτές :

αλλά και οι Osram biolux T8 

Εύλογα θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος γιατί να μην χρησιμοποιήσω κανονικές λάμπες φθορίου. Η απάντηση η δική μου είναι η εξής. Σίγουρα μια  λάμπα φθορίου απλή μπορεί να κάνει παρόμοια δουλειά αλλά σε ένα εκτροφέιο που υπάρχει πλήρη έλλειψη φυσικού φωτισμού  ,μπορέι να δημιουργηθούν προβλημα στην υγεία των πουλιών.Και πιο συγκεκριμένα ο ήλιος είναι ζωή  και είναι αυτός που βοηθά όλους τους ζωντανους οργανισμούς να συνθέσουν την βιταμίνη D . Στα πουλιά αν υπάρχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης δε μπορούν να απορροφήσουν σωστά το ασβέστιο με ότι αυτό συνεπάγεται στην υγεία τους.
Όλες αυτές οι λάμπες που ανέφερα προσομοιάζουν το ηλιακό φως καθώς εκτός από φως εκπέμπουν και ακτινοβολία UVΑ και UVB όπως ο ήλιος.

Μετά από πολύ ψάξιμο στην αγορά διαπίστωσα ότι όλες οι λάμπες που πληρούν να ελάχιστα χαρακτηριστικά εκτός της Arcadia ,μπορείς να τις παραγγείλεις από καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού. Όμως ενώ τις ενυδρειακές αλλά και τις λάμπες Arcadia μπορείς να τις αγοράσεις μεμονωμένα (1 κομμάτι ) ,όλες τις υπόλοιπες πρέπει να τις αγοράσεις δεκάδα καθώς κανένα κατάστημα δεν μπορεί να μας παραγγείλει μεμονωμένα κομματια .Και οι καταστηματάρχες και αυτοί με τη σειρά τους αγοράζουν δεκάδες και δε τους συμφέρει να παραγγείλουν για να δώσουν σε εμάς μία ή δύο λάμπες λόγο μεγάλου κόστους.

Προσωπικά κατάλεξα στο δικό μου εκτροφέιο να χρησιμοποιήσω τις λάμπες στις 

Αυτές τις λάμπες μπορούμε να τις βρούμε σε όλα τα pet shops.

Αυτό που θέλω να τονίσω κλείνοντας είναι ότι όλες μα όλες αυτές οι λάμπες έχουν ημερομηνία λήξης ενός ή χρόνων. Μετά όλες τους δε εκπέμπουν πλέον ακτινοβολία UV και μετατρέπονται σε απλές λάμπες φθορισμού (απλά μικρότερης φωτεινότητας από τις κλασσικές).

Με ένα τέτοιο όργανο που δε κοστίζει πολύ μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα της UV ακτινοβολίας ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο
http://www.ideashop.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=yagendoo_VaMazing_2.tpl&product_id=4041&category_id=239&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=9 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου