Translate

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Φωτομέτρηση χώρου - τεχνικές οδηγίες εγκαταστασης φωτισμού

Όλες οι λάμπες πάνω στη συσκευασία τους  ( κυρίως οι φθορίου ) γράφουν ένα αριθμό σε lummen. Eίναι η ένταση του φωτός της λάμπας σε κεριά.Εμάς όμως μας ενδιαφέρει η διάχυση του φωτός σε έναν χώρο.
Η μονάδα μέτρησης της φωτεινότητας σε ένα χώρο είναι το lux. 1 lux αντιστοιχεί σε 1 lummen ανά τετραγωνικό μέτρο.


Με απλά λόγια μια λάμπα 2000 lummen χονδρικά  σε ένα χώρο 10 τετραγωνικών περίπου αντιστοιχεί σε 200 lux.

Ο φωτισμός ενός σαλονιού συνήθως είναι περίπου 50 lux
Μια συνεφιασμένη μέρα είναι 100 lux
H ανατολή και η δύση του ηλίου είναι περίπου 400lux σε μια μέρα με καθαρό ουρανό
Η πανσέληνος είναι 0,27 σε ένα καθαρό ουρανό. Στον τροπικό κύκλο αγγίζει το 1 lux
Το ήλιακό φως κυμαίνεται από 10000 - 25000 lux ( όχι άμεσα)
Ενώ η απευθείας ηλιακή ακτίνα κυμαίνεται απο 30.000- 130.000 lux ανάλογα το γεωγραφικό πλάτος.

 Υπάρχουν ειδικά όργανα που μετράνε την ένταση του φωτός σε έναν χώρο .Τέτοια κυρίως χρησιμοποιούν οι ηλεκτρολόγοι μηχανολόγοι στην κατασκευή μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης σε ένα χώρο και κυρίως πολλοί φωτογράφοι.
Τα όργανα αυτά πάνω κάτω κοστίζουν όσο ένα καλο ηλεκτρονικό πολύμετρο και τα βρίσκεις σε καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού κατοπιν παραγγελίας τις περισσότερες φορές.

προτείνω σε όλους που αποφασίζουν να βάλουν τεχνικό φωτισμό ,να χρησιμοποιήσουν φωτιστικά φθορίου 1,2 μέτρων. Είναι η πιο κλασσική διάσταση σε σκαφάκι φθορίου. Το λεώ αυτό γιατί στη συγκεκριμένη διάσταση μπορούμε να βρούμε σχεδόν σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού  ανταλλακτικά (λάμπες ,starter ,μπαλαστ) και επίσης να προτιμάτε σκαφάκια στα οποια μπάινουν 2 λάμπες ώστε σε περίπτωση που χαλάσει η μία υποδοχή να υπάρχει διαθέσιμη και δεύτερη και να μην χρειάζεται στην καρδιά της αναπαραγωγικής περιόδου να κάνετε αντικαταστάσεις - εργασίες που διαταράξουν την ηρεμία των πουλιών

Στο παρακάτω link μπορούμε να δούμε τη σύνδεση ενός φωτιστικού φθορίου
http://greekelectrician.blogspot.gr/search/label/ballast

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώουμε και στα εξής:

α) Σε περίπτωση που στο χώρο μας θέλουμε να βάλουμε πολλά σκαφάκια φθορισμού καλό είναι να μην αγοράσουμε τα φτηνά Κινέζικα σκαφάκια αλλά φωτιστικά που διαθέτουν πυκνωτή ώστε να διορθώνεται το συνημιτόνου του ρεύματος .Μάρτυρας μου τα τιμολόγια της ΔΕΗ φίλοι μου αν προμηθευτείτε Κινέζικα σκαφάκια. Το φθηνό θα σας βγει ξινό...

β)Οι λάμπες εκτός από φωτισμό εκπέμπουν και θερμότητα οπότε καλό είναι να έχουμε το νου μας στο θέμα θερμοκρασίας του χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου